HPP

HPP-behandeling en het verschil met pasteurisatie

Een HPP-behandeling verschilt wezenlijk van pasteurisatie, hoewel het doel hetzelfde is: efficiënt micro-organismen afdoden in levensmiddelen. De ene methode werkt echter met temperatuur, terwijl de andere druk gebruikt. Die laatste techniek biedt net daarom enkele opmerkelijke voordelen.

Pasteurisatie?

Bij pasteurisatie worden levensmiddelen, al dan niet verpakt, verhit met temperaturen boven de 84 graden. Alleen is de kerntemperatuur van het levensmiddel bepalend, en het duurt per definitie even tot de kern die gewenste temperatuur heeft. Bijgevolg wordt de buitenkant veel langer aan die hoge temperatuur blootgesteld, wat tot over-cooking kan leiden. Bijkomende nadelen als gevolg van die temperatuurwijziging: verlies van nutritionele waarden, kleurverandering en reductie van vluchtige componenten die bepaald zijn voor geur en smaak.

HPP-behandeling als alternatief

De nadelen van pasteurisatie worden bij een HPP-behandeling geneutraliseerd. De gebruikte druk wordt namelijk gelijkmatig en dus zonder gradiënt over het flesje sap verspreid. Omdat er geen verhitting plaatsvinden, blijven smaak, nutritionele waarde, kleur en geur helemaal intact. Bovendien wordt HPP toegepast op verpakte producten. Pasteurisatie gebeurt vaak ook voor de verpakkingsfase, met bijkomend een risico op een secondaire contaminatie tijdens het verpakken of tijdens het warm afvullen wanneer de temperatuur te laag is.

HPP proces

  1. De verpakte voedingsproducten zijn gekoeld en worden in speciale manden geplaatst. Het proces is geschikt voor plastic flessen.
  2. De manden worden overgebracht in het hogedrukvat, dit vat beweegt naar binnen en wordt gesloten, het koude pasteurisatieproces kan beginnen.
  3. Het stalen vat is gevuld met water. Elektrische hogedrukpompen verhogen vervolgens de druk in het vat tot maximaal 6000 bar, waardoor kiemen en micro-organismen worden vernietigd. Omdat de druk gelijkmatig van alle kanten wordt toegepast, blijft het product intact, zonder veranderingen in structuur of vorm.
  4. Nadat de druk weer is verlaagd, wordt het water afgelaten. Het hogedrukvat wordt geopend en uitgeladen.

Het resultaat: sap dat tot tien keer langer vers blijft zonder verandering in textuur, uiterlijk of smaak. Nutriënten en vitamines worden volledig behouden – het product is klaar voor transport en verkoop!

 

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelwagen.